Lützhøft fragmenter

Dette værk har sin oprindelse i et kort stykke for violin med samme titel. Jeg kunne virkelig godt lide violin stykket, men fordi det var så kort (dets samlede varighed er på under 30 sekunder), var det utrolig svært at opfatte i en koncertsituation. Derfor valgte jeg at lave denne udvidede version for ensemble.

Stykket består af ni fragmenter grupperet i tre "satser". Hvert fragment består kun af ganske få toner og har funktion som en gestus der enten går opad, nedad, eller bliver liggende på samme tone.

Jeg ønskede en lyrisk tone i stykket og brugte derfor et harmonisk system som ligger meget tæt på tonalitet (en slags D dur der bevæger sig til G og A dur). De melodiske linjer er dog udelukkende opbygget af sekunder, septimer, kvarter og kvinter hvilket slører tonaliteten.

Under arbejdet med violinstykket var det min primære ide at hvert fragment skulle opleves som bare et punkt i tiden. Alle former for traditionel musikalsk udvikling er derfor fremmed for denne musik, som er helt uforudsigelig!

Lützhøft fragmenter deltog i den internationale kompositions konkurrende Ensemblia 2007 i Mönchen Gladbach.